Szpinak i liście buraka z masłem i cytryną

IMG_4102

„Jemy chwasty”- tak powiedziała Justyna, kiedy na stół został podany obiad. Półmisek z dzikim burakiem, oliwą i cytryną piritto oraz makaron z pomidorami i dzikim koprem. A tam to wszystko rośnie- dodaje Justyna i wskazuje głową na zieloności otaczające dom. Wszystko pyszne, świeże i proste, tak jak włoski styl i moda 🙂

No i z zazdrości, że Ci Włosi to mają tak świeżo i pięknie, też lecę na cotygdniowy targ, lokalnych szkockich produktów i kupuję świeży szpinak i buraka liściowego. Będą dodatkiem do smażonych ziemniaków i ryby, albo do sadzonego jajka i tłuczonych ziemniaków z parmezanem i masłem. Dodaję też piritto, sycylijską cytrynę, którą można jeść w całości. Jest piękna, aromatyczna i świetna jako dodatek, do wszelkiego rodzaju „chwastów”. W szkockich warunkach, używam zwykłą, niewoskowaną cytrynę.

O cytrynie piritto piszę tutaj

piritto2

porcja na 2-4 osoby

200 g buraka liściowego lub szpinaku

1/8 kostki masła

1-2 łyżki oliwy

pół cytryny niewoskowanej

sól, pieprz, gałka muszkatałowa

Liście buraka wymyć pod bierząca wodą, odciąć ogonki liściowe, ułożyć jeden na drugim, zwinąć w rulon i pokroić na paseczki. Nastepnie zalać goracą wodą na sicie. Podobnie postąpić z większym liśćmi szpinaku, młode i drobne listki nie trzeba kroić.

Masło rozpuścić na patelni, dodać 2-3 szczypty soli morskiej, pieprz , 2 szczypty gałki, zetrzeć odrobinę skórki z cytryny i wtedy dodać odsączone liście. Posmażyć 2-3 minuty na średnim ogniu, liście buraka odrobinę dłużej. Doprawić sokiem z cytryny lub/i dodać pokrojoną w drobne paseczki cytrynę piritto albo cedro. Wymieszać i od razu podawać udekorowane plasterkami cytryny i polane oliwą.

Takie cytrynowe liście to bardzo orzeźwijacy dodatek do ryby, albo smażonych krewetek na grubej pajdzie chleba. Mniam 😉

IMG_4110

 

 

 

Dodaj komentarz

Blog na WordPress.com.

Up ↑