Pistacjowy biszkopt z malinami

IMG_4036

Dość łatwy, bezglutenowy tort na mielonych pistacjach, z dodatkiem masy z włoskiego serka ricotta, białej czekolady i malin. Taki pistacjowy tort jadłam kilka lat temu w osławionej Caffe Greco na Via dei Condotti w Rzymie. Caffe Greco jest drugą najstarszą i najbardziej znaną kawiarnią we Włoszech. Istnieje od 1760 roku. Kiedyś była miejscem spotkań europejskiej elity artystycznej, a dziś za kurz przeszłości i historyczny klimat wnętrza trzeba przygotować się na wysoki rachunek za kawałek ciasta i kawę przy stoliku. Espresso jest tutaj WYŚMIENITE a kosztuje niewiele ponad 1 euro, ale zamówione i skonsumowane przy „kontuarze”, tak jak robią to Włosi. Spróbowaliśmy również kawałek pistacjowego ciasta z kremem. A ja potem odtwarzam w domu to co najbardziej mi smakowało. Nie potrafię tylko odtworzyć najlepszego na świecie espresso 🙂

IMG_4061

300 g świeżych lub mrożonych malin 

do przełożenia i dekoracji

Biszkopt

5 średnich jajek w temperaturze pokojowej

3/4 szklanki cukru

90 g mielonych pistacji (2/3 szklanki) + dodatkowo 2 łyżki i 2 łyżki pokruszonych pistacji

(około 120 pistacji podprażyć na suchej patelni przez kilka minut, kilka zostawić i tylko zmiażdżyć np tłuczkiem na desce, a resztę zmielić)

80 g mąki ziemniaczanej (1/3 szklanki)

Masa

250 g dobrej jakości serka ricotta

200 g śmietany kremówki

100 g białej czekolady

1 łyżka cukru pudru

odrobina pasty waniliowej

Poncz (opcjonalnie)

sok z pół cytryny

kieliszek wódki

płaska łyżeczka cukru

Papierem do pieczenia wyłożyć dno tortownicy o rozmiarze 22-24 cm( kawałek papieru położyć ma spodzie od tortownicy i zapiąć obręcz, wystający papier na zewnątrz można odciąć ). Białka oddzielić od żółtek i ubić mikserem na sztywna pianę, następnie dodawać stopniowo cukier i dalej ubijać do uzyskania gęstej piany. Na końcu ubić krótko z żółtkami. Dodać przesianą mąkę i delikatnie mieszając dodać orzechy w 3 partiach. Mieszać tylko do połączenia składników. Ciasto przełożyć do tortownicy. Piec około 40 minut w 170 st C. Wyłączyć i otworzyć piekarnik. Po pół godzinie wyjąć z piekarnika i zostawić do całowitego ostygnięcia. Przed odpięciem obręczy odciąć biszkopt nożem od formy. Podzielić na dwa równe blaty. Biszkopt na orzechach może delikatnie opaść po upieczeniu. Można go wyrównać ścinając nożem brzegi. Ścinki pokruszyć z pistacjami pozostałymi do dekoracji i posypać taka kruszonką wierzch tortu.

Śmietanę podgrzać i rozpuścić w niej czekoladę. Wystudzić i schłodzić, a następnie ubić i wymieszać z ricottą, cukrem i wanilią.

Składniki ponczu wymieszać, skropić jeden blat, wyłożyć 2/3 kremu, rozsmarować, ułożyć połowę malin. Przykryć drugim blatem, skropić ponczem i rozsmarować resztę kremu. Posypać zmielonymi i pokruszonymi pistacjami i pokruszonym ciastem(niekoniecznie), udekorować pozostałymi malinami.

IMG_4065

Przepis jest mój autorski. Przepis na biszkopt, jaki użyłam do zrobienia ciasta pochodzi od Doroty z Moje wypieki.

IMG_4072

600518_3925129618558_591939504_n

Jedna myśl w temacie “Pistacjowy biszkopt z malinami

Add yours

Dodaj komentarz

Stwórz darmową stronę albo bloga na WordPress.com.

Up ↑