Knedle z truskawkami

_MG_7107

Jest kilka takich typowo, polskich i letnich potraw, bez których lat to nie lato. Tak jak zsiadłe mleko i smażone młode ziemniaki z koperkiem, młoda smażona kapusta, młody bób z solą, kalarepka i wszelkiego rodzaju polskie kluchy i pierogi z owocami. Knedle z owocami nigdy nie smakują tak dobrze jak teraz, w słoneczne letnie dni. Nawet te szkockie niby letnie, wyproszone i niestety najszęściej zaszyte szarymi chmurami.

Jedna z moich ulubionch potraw wyniesionych z domu rodzinnego. W sensie tradycji 🙂 Knedle zrobiłam sama. Ze szkockich, pysznych truskawek zebranych własnoręcznie. Pachną cudownie.  Polecam bardzo!

Ciasto na knedle około 40 sztuk

około 820 g ugotowanych wystudzonych ziemniaków (z około 1200 g surowych otrzymać można 820 g)

100 g mąki pszennej jak do makaronu (typ 00, durum)

330 mąki pszennej + 20 g dodatkowo do podsypywania na stolnicy

1 jajko

pół łyżeczki soli

500 g małych truskawek, umytych i bez szypułek

_MG_7085

Przygotować duży garnek i wlać wodę, odrobinę więcej niż do połowy, wsypać 1,5 łyżeczki soli i pół łyżeczki cukru, zagotować.

Ziemniaki przepuścić przez maszynkę lub ręczną praskę do ziamniaków, przełożyć do większej miski, dodać sól, jajko i wsypać mąkę. Zagnieść wszystko na gładkie ciasto. Nie trzeba wyrabiać jak ciasta na pierogi, ale zagniatać do momentu, aż ciasto będzie w miarę gładkie. Całość podzielić na dwie części. Jedną z części włożyć spowrotem do miski, drugą rozwałkować na blacie podsypanym mąką na grubość około 1 cm. Szklanką wykrawać kółka i na każdym kółeczku układać truskawkę (jeśli owoce są większe, podzielic je na pół), trzymając kólko w zagłębieniu dłoni, starać sie zawinać ciasto dookoła truskawki formując kulkę. Knedle układać na ściereczce. Zrobić drugą porcję z pozostałej połowy ciasta.

Pierwszą porcję knedli dodać do gotującej się wody. Gotować na średnim gazie, ale tak żeby woda nie bulgotała i do momentu, aż wszystkie wypłyną na wierzch. Pogotować wtedy dodatkowo jedna minutę i wyciągać łyżką cedzakową do miski. Zalać je jedną łyżką oleju lub dodać kawałek masła, żeby się nie posklejały. Można wrzucać drugą partię.

Gorące knedle układać na talerzu, polać ciepłym masłem, posypać pistacjami i posypać cukrem lub…

…podać ze słodką śmietaną wymieszaną z cukrem i wanilią albo…

…pół szklanki śmietanki rozuścić w rondelku z  łyżeczką masła, dodać kilka kostek białej czekolady i posypać pistacjami.

Niebo w gębie!

* Przygotowane ciasto najlepiej zużyć od razu, nie zostawiać na później czy na drugi dzień w lodówce. Ewentualnie ugotowane i wystudzone knedle zamrozić.

_MG_7091

_MG_7112

Dodaj komentarz

Blog na WordPress.com.

Up ↑